Woonhuis als Barn 

GROW werkt in samenwerking met Heren 5 aan de uitwerking & ontwikkeling van een woonhuis op een prachtige locatie aan de Buiksloterdijk in Amsterdam Noord. Voor een particuliere opdrachtgever wordt hier een ‘woonschuur’ neergezet in de stijl van een moderne Barn! 

Meer info volgt later 

School transformeert tot gezinswoning.

Een voormalige basisschool in Middelburg wordt
getransformeerd tot zes woningen.Een woning krijgt een grote keuken, woonkamer,
badkamer en vijf slaapkamers. Onder de karakteristieke kap komt een speelzolder en gastenkamer. In de keuken en woonkamer wordt het plafond verwijderd waardoor de karakteristieke
spantconstructie zichtbaar wordt. Raamopeningen
bieden een doorkijk naar andere ruimtes en zorgen voor extra licht in de donkerdere delen van
het gebouw. Door de gang te verbreden wordt deze een zichtverbinding tussen de gezamelijke ruimtes en een speelzone voor de kinderen. De ruime woonkeuken is het hart van de woning en biedt zicht op de binnentuin.

Inmiddels is de sloop gereed en kan de uitvoering van het nieuwe ontwerp echt beginnen! 

Architect: Sylvia Hendriks & Sjuul Cluitmans

Nieuw interieur in Haarlems Monument

GROW heeft een ontwerp gemaakt voor een prachtig monument aan de Verspronckweg in Haarlem. Het pand wordt gemoderniseerd naar een nieuw woonhuis voor een gezin. Met het in ere herstellen van de mooie oude kapverdieping waarbij het spant weer zichtbaar wordt wordt bijgedragen aan het opnieuw tot leven brengen van de karakteristieken van het huis. Na het weghalen van het systeemplafond (????) bleek er een prachtige oude constructie achter vandaan te komen. Hierbij alvast een preview van de net vernieuwde ruimte. Later meer info over dit project. 

Officiele opening HQ Charles Vogele

Vanmiddag wordt om 17u het hoofdkantoor van Charles Vogele Benelux officieel geopend. Alle werknemers, collega’s en betrokkenen zijn erbij tijdens de openings-manifestatie. Het gebouw is nu zo’n 3 weken in gebruik als hoofdkantoor, en de open werkvloer temidden van mode en kleding bevalt goed.

Lees meer over dit project>>

 

Bouw hoofdkantoor Vögele gestart

deze week is er begonnen met de werkzaamheden voor het nieuwe interieur van Charles Vögele in Breukelen  langs de A2. Het voormalig autoshowroom pand wordt ingericht naar een modieus hoofdkantoor waarin het merk en de kleding vooral spreken. Er komen ook een paar speciaal ontworpen meubel elementen in zoals; een balie, een catwalk, jeanswand en flexplekbar, gemaakt door Paul Timmer. De komende weken volgen er meer uitdates van de voortgang van het project.  Eind juni verhuist het bedrijf naar het nieuwe onderkomen. 

             

  

GROW ontwerpt nieuwe hoofdkantoor Charles Vogele Benelux!

Het hoofdkantoor van Charles Vogele Benelux krijgt een nieuwe werkplek langs de A2 bij Breukelen. In een a-typisch gebouw voor een kantoor wordt straks een nieuw modieus gebouw ingericht als onderkomen voor 25 werknemers incl. trainingsruimten en workshops.

De beleving van mode op deze werkvloer is uitgangspunt geweest voor dit ontwerp, zo wordt de modebeleving van de kleding voelbaar gemaakt en speelt de “Look & Feel” als; Transparantie, Vernieuwing, Fris en klantvriendelijkheid een grote rol. Het werken tenmidden van de mode en kleding is belangrijk voor de ruimtes.  lees meer>>

W+NE ‘one crate to store them all’

W+NE is een elegant wijnkrat dat tot 25 flessen liggend kan opbergen. Door de eenvoudige stapelbaarheid van het rechte krat is deze uitbreidbaar en zo voor elke soort en grootte wijncollectie geschikt, in elke gewenste compositie, of dit nu om een paar flessen gaat of een hele wijnkelder.

Het ontwerp van w+ne bestaat uit een 7-tal kruizen die door nauwkeurige symmetrische plaatsing in het krat plek bieden voor veel verschillende soorten flessen. Het solide houten berkenplex materiaal met een witte hpl-toplaag geven het w+ne-rek een licht en mooie afwerking. Juist door de Zaagkant van het hout zichtbaar te laten krijgt de kast een scherpe en strakke moderne uitstraling.

het krat is binnenkort online te bestellen via: www.wineplus.nl . 

I.s.m. Paul Timmer

 

laat me weten wat je van het krat vind en of het in meerdere kleuren zou moeten verschijnen:

PAKT amsterdam

Voor het platform voor hedendaagse kunst is een nieuwe herkenbare gevel ontworpen. De tentoonstellingen binnen wordt zo zichtbaarder vanaf de straat, en de gevel biedt ruimte voor het adverteren van aankomende exposities, door slim gebruik van de grote overheaddeuren als lichtkrant. Daarnaast is een beter toegankelijke entree bedacht die aanvullende expo-informatie en garderobe faciliteiten combineert met een goed ontvangst alvorens de expositieruimte betreden wordt. De fragmentatie van het individuele programma boven en een duidelijke eenduidige plint ontbrak in de oude gevel. In dit nieuwe ontwerp zijn beide expressiever gemaakt door de kleurstelling precies om te draaien. Hiermee wordt het accent gelegd op de expositie doormiddel van een experimenteel element in de gevel, dat afwisselend: de luifel/entree/bank en het logo (P///AKT), in zich verenigt.

Alle ramen en deuren blijven behouden. Op deze manier wordt een economische oplossing gericht op de transformatie van de gevel haalbaar middels eenvoudige materialen. De zgn. PAKT-luifel gaat de dialoog aan met de boven- en beneden verdieping en leidt de entree omhoog richting de Veelaan in. De gevel wordt opnieuw bekleed met respectievelijk oud sloophout dat verduurzaamd zwart word gemaakt. De bestaande baksteen gevel wordt fris wit gekeimd en zal zo meer nadruk te krijgen.

 

Interieur ontwerp woning Amsterdam West

Voor een bovenwoning in A’dam west heeft grow een interieur ontworpen waarbij een badkamer/overloop, en in de woonkamer met bibliotheek / zitmeubel zijn opgenomen. De wens kwam vanuit de opdrachtgevers om meer licht uit het trappenhuis te halen in de woning. Dit is doorontworpen in een uitgebreid ontwerp compleet met zitmeubels en kastelementen. Ook de badkamer wordt volledig opnieuw aangepakt. Afgelopen september startte de bouw. bekijk hier de project pagina>>

 

 

Renderkoning visualiseert 6 villa’s in China

In opdracht van Jillis Kinkel en Sjouke Westhoff architecten heeft renderkoning 6 villa’s in verschillende europese stijlen gevisualiseerd in een mooie heuvelachtig landschap.

EZVDV ingediend voor Abe Bonnema aanmoedigings prijs 2014

Voor de aanmoedigings prijs 2014 waarbij het stimuleren van innovatieve, vernieuwende ideeën en grensoverschrijdend (ontwerp)onderzoek, centraal staat heb ik mijn afstudeeropgave Een Ziel Voor de Vinex ingediend. Het afstudeerproject beantwoord de vraag over: 

Maatschappelijk nut:  uit het AD:Vinexwijken dreigen archterstandsbuurten te worden’

“Als gemeenten niet snel investeren in vinexwijken, trekken hoogopgeleiden weg en verpauperen de buurten. Daarvoor waarschuwen deskundigen in AD. Door onder meer sociale spanningen en criminaliteit dreigen de vinexwijken volgens hen achterstandsbuurten te worden”

De Vinexwijken van ons land hebben één hoofddoel: wonen. Vaak met slechts enkele noodzakelijke voorzieningen als supermarkten worden deze nieuwbouw wijken ingericht op de massale woonvraag van veelal forensen. Culturele behoeften spelen bij het inrichten van de wijken geen rol, religieuze zo mogelijk nog minder. Daarom is een Vinexwijk de locatie voor het godshuis dat alle religies samenbrengt en bedient. Ik heb gekozen voor Leidsche Rijn in Utrecht. Dit is een plek met weinig culturele context en een plek waar ‘bezieling’ ontbreekt. Het godshuis wordt de ontmoetingsplek waaraan behoefte is. Een plek waar toenadering en verbroedering mogelijk is.

meubilair + houten elementen in godshuis
meubilair + houten elementen in godshuis

Actualiteitswaarde:  Het imago van Nederland als tolerant land heeft de laatste jaren te lijden door de opkomst van populistische politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders. De burger is boos: op de overheid en op mensen van elders. Ik heb een onbehaaglijk gevoel over de situatie in Nederland. Daarnaast heb ik een fascinatie voor religieuze gebouwen. In dit afstudeerproject vloeiden frustratie en fascinatie samen. Dit moet het ultieme gebouw worden dat mensen samenbrengt.

Het gebouw is bestemd voor de vier grote religies in ons land, het programma ligt rondom een binnenplaats die het gebouw indeelt en ontsluit. Dit is de eerste en voornaamste ruimte die je als bezoeker betreedt en waar men elkaar ontmoet. Het water wordt maximaal ingezet in het ontwerp, met als hoofddoel het gebruik ervan voor de verschillende rituelen en esthetiek. De richting waarop het water door het gebouw beweegt verklaart het gebruik en de volgorde van de gebedsgang.

processiebinnenplaats

Toekomstwaarde & duurzame ontwikkeling: Het multiculturele Leidsche Rijn is niet de enige reden waarom deze locatie zo geschikt is voor het godshuis. Een ander element speelt een rol, met een overkoepelende betekenis in alle religies; water. Het Waterwinpark ligt midden in de wijk Terwijde en voorziet, ondergronds, heel Leidsche Rijn van drinkwater. Dit water, dat alle religies kan voorzien van ritueel ‘heilig’ water, zal een brug slaan tussen de geloven. Dat iedere groep water put uit dezelfde bron, heeft een belangrijke symbolische waarde in mijn plan

De duurzame kwaliteit van het gebouw is dat het i.p.v. meerdere afzonderlijke bouwwerken, dit combineert tot 1 complex. Het maakt gebruikt van de eigenschappen en elementen op de locatie, het water. Dit wordt zowel ingezet bij wassing, ritueel als koeling v/h gebouw. Naast een bijzonder sociaal complex vervult dit gebouw een pioniersrol in onze steeds verder uiteenvallende populistische samenleving, die vooral gevoed wordt door ‘angst voor het onbekende’

Religie bloeit in de Vinex! Artikel in AD Utrecht over religieuze huizen in Leidsche Rijn!

In een vorig week verschenen artikel blijkt dat mijn afstudeeropgave 3 jaar geleden wel degelijk voldeed aan vraag die al langer speelt in de Vinex wijk; meer en betere plek voor religie, niet meer in de noodhuisvesting maar in een eigen gebouw!
In bijgevoegd artikel is te lezen dat er binnenkort een nieuwe kerk, moskee en tempel (mandir) verschijnen. Weliswaar allemaal helaas in een eigen gebouw en ook allemaal met een sterke verwijzing naar het archetype van een betreffend godshuis en niet een eigentijdse benadering van een modern godshuis, zoals ik dat 3 jaar geleden wel voorstelde! Via www.eenzielvoordevinex.nl is mijn plan te bekijken in beeld/tekst en video! Het artikel over de 3 godshuizen die nu worden gebouwd staat hier>>

>

een ziel voor de vinex

Klik hier>>>> voor de projectpagina over het project

Mini docu over het project en de publieke presentatie:

  • 1. Entree godshuis
  • 2. Waterzuiverings/ pompgebouw (wassing ritueel)
  • 3. Kerk/Moskee
  • 4. Mandir/Synagoge
  • 5. Restaurant / bibliotheek / opleiding
  • 6. Auditorium / studie
  • 7. Zuidentree / hoofdentree
  • 8. Rituele plaats
  • 9. Entree stroken vanuit waterwinpark
  • 10. Doorsnede godshuis
  • 11. Aanvoer drinkwater van 100 meter diep
  • 12. Filtering water vanuit toren / klokkentoren / minaret
  • 13. Cascades t.b.v. zuurstof toevoeging drinkwater
  • 14. Kleed- en wasruimtes
  • 15. Waterreservoir drinkwater opslag
  • 16. Kerk/Moskee
  • 17. religieuze vloer
  • 18. Omloop binnenplein / waterplein
  • 19. Waterplein / processie
  • 20. Rituele hoek
  • 21. Kolom met regenwater systeem dat via dak gefilterd naar onder loopt. Door kolom loopt heilig wassings water

EZVDV-ISOMETRIE kopie